Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (2025)

Skip to content

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (3)

Soep |

1 uur uur 20 minuten minuten

Naar recept gaan

Erwtensoep met kip, een slanke twist op een heerlijke oud-Hollandse klassieker. Bijkomend voordeel is ook dat deze versie een stuk sneller klaar is dan de ouderwetse erwtensoep, maar evengoed bomvol smaak en ontzettend lekker is!

Tijdens koude winterse dagen is een heerlijke kom erwtensoep voor je neus wel echt op en top comfortfood, maar comfortfood hoeft niet te betekenen dat een gerecht rijk is aan calorieën. Neem nu deze heerlijke lichte versie van erwtensoep die simpelweg een stuk slanker is doordat we kipfilet gebruiken in plaats van worst en schouderkarbonade. Daarbij voegen we meer groenten toe zoals pastinaak en meer knolselderij en prei. Een lekker, slanker en goed gevulde erwtensoep met kip dus.

Erwtensoep met kip

De kip combineert waanzinnig goed in deze erwtensoep. Hij is eerst lekker meegekookt met de groenten en bouillon waardoor hij de smaak goed overneemt en lekker mals wordt door het koken. Daarna ‘plukken’ we hem uit elkaar met twee vorken waardoor er dunne reepjes kip ontstaan en dat mengt goed door de soep zelf. Het resultaat? Een heerlijke, goed vullende kom erwtensoep met kip. Probeer hem eens!

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (4)

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (5)

Ertwensoep met kip

Slanke erwtensoep met kip en lekker veel groenten

Printen Pinterest Opslaan

Voorbereiding: 20 minuten minuten

Bereidingstijd: 1 uur uur

Totale tijd: 1 uur uur 20 minuten minuten

Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 pot kippenbouillon
  • 2 kipfilets
  • 250 gram spliterwten
  • 200 gram pastinaak (geschild en in blokjes gesneden)
  • 150 gram knolselderij (geschild en in blokjes gesneden)
  • 150 gram prei (in dunne ringen gesneden)
  • ½ bosje selderij (fijngesneden)
  • ½ bosje peterselie (fijngesneden)
  • olijfolie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de pot kippenbouillon in een ruime soeppan en vul aan met water zoals aangegeven op de pot.

  • Spoel de spliterwten om en voeg deze toe aan de bouillon.

  • Breng dit vervolgens aan de kook.

  • Doe de helft van de knolselderij, de helft van de prei en de kipfilet erbij.

  • Laat dit vervolgens circa 1 uur rustig koken. Als er teveel vocht verdampt kun je wat water extra toevoegen.

  • Haal de kip daarna uit de soep en laat afkoelen. Pluk de kip in dunne reepjes met twee vorken.

  • Pureer de soep glad en voeg de overige prei en knolselderij toe, laat dit nog 10 minuutjes rustig pruttelen of tot de knolselderij gaar is.

  • Breng op smaak met peper en zout en voeg de geplukte kip toe.

  • Bak de pastinaak met een beetje olijfolie in een paar minuten beetgaar en licht goud bruin.

  • Doe tot slot de pastinaak samen met de peterselie en de selderij in de soep, roer door en serveer in soepkommen. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwitten: 29g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (6)

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (7)

  • Jolanda zegt:

    19 november 2021 op 13:21

    Hoi Eef. Moeten de spliterwten niet voorgeweekt worden?

    • Eef zegt:

      20 november 2021 op 19:32

      Nee doe ik in dit recept eigenlijk niet, mag uiteraard wel dan hoef je het ook iets langer te laten pruttelen

  • Anouska Beerlage zegt:

    9 februari 2023 op 17:13

    Gisteren voor het eerst gemaakt en echt heerlijk! Nog wel wat winterpeen toegevoegd maar dat vind ik zelf lekker. Dank je wel voor het recept!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

      10 februari 2023 op 12:46

      Wat leuk om te lezen! Klinkt als een lekkere toevoeging. Bedankt voor het delen 🙂

  • Jeroen zegt:

    23 oktober 2023 op 08:22

    Hi Eef,

    Dankjewel voor het recept. M’n vrouw eet weinig varkensvlees en dit is een mooi compromis aangezien ze wel van erwtensoep houdt 🙂

    Een vraagje: Ipv de pot bouillon, kan ik ook gewoon 2 blokjes kipbouillon gebruiken voor een liter kip bouillon?

    Gr,

    Jeroen

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      23 oktober 2023 op 11:47

      Hi Jeroen, wat fijn! En dat kan zeker, geen enkel probleem. Geniet ervan!

  • Esther zegt:

    4 november 2023 op 16:47

    Lekker recept! Wel twee vraagjes. Hoe lang moet de prei and knolselderij nog mee koken na stap 7? En wanneer gaat de geplukte kip weer terug de soep in?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      4 november 2023 op 17:11

      Scherp Esther, dat stond er inderdaad niet zo duidelijk bij. Ik heb het even aangepast!

Laat een reactie achter

Nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van de nieuwste recepten van Eef en het weekmenu als eerste ontvangen? Schrijf je nu gratis in voor de nieuwsbrief.

Erwtensoep met kip | Eef Kookt Zo (2025)

FAQs

Wat hoort niet in erwtensoep? ›

Andere smaak

„Wat mij betreft horen die niet in de erwtensoep of snert thuis. Doperwten geven een totaal andere smaak dan spliterwten. Echt niet lekker. Dan kun je ook nog bakkeleien over peen of geen peen, pastinaak of geen pastinaak.

Waarom blijft mijn erwtensoep dun? ›

Wat te doen als de erwtensoep te dun is? Een goede tip wanneer je erwtensoep gaat maken, is om de erwtensoep een dag van tevoren te maken. Daardoor is de soep de dag erna beter gebonden. Daarnaast moet je de erwtensoep heel goed en lang laten inkoken.

Hoe krijg ik mijn erwtensoep iets dikker? ›

Ga voor bloem of maïszetmeel

Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Wat bindt erwtensoep? ›

Doe het vlees terug in de pan. Roer vervolgens de soep goed door. De erwten vallen vanzelf helemaal uit elkaar. De soep bind zich ook door de aardappelen en de erwten.

Welk vlees is geschikt voor erwtensoep? ›

Vlees voor de soep

Ik voeg dus een varkenspoot toe aan de erwtensoep. Je kunt dit halen bij de slager, maar mocht dit er niet zijn, kies dan voor schouderkarbonade. Maar naast de varkenspoot maakt de rookworst deze snert natuurlijk echt af.

Waarom moet je erwtensoep afschuimen? ›

Heeft u geen schuimspaan, dan kunt u eventueel ook een diepe lepel gebruiken. Verwijder het schuim in elk geval tijdig, zodat de deeltjes niet in het gerecht zakken en ze geen vieze smaak achter laten. Zo gauw het witte schuim weg is kunt u eventueel weer nieuwe ingrediënten toevoegen, zoals groenten en kruiden.

Waarom azijn in erwtensoep? ›

Nu voeg je het zout en de azijn toe. Vooral de azijn is essentieel, anders krijgt de soep een té zoete smaak, die echt als vervelend wordt ervaren.

Hoe lang duurt het voordat spliterwten gaar zijn? ›

Je hoeft spliterwten niet te weken, omdat het vliesje is verwijderd kun je de spliterwten meteen gebruiken. Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.

Waarom knolselderij in erwtensoep? ›

Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken.

Wat te doen bij te dunne erwtensoep? ›

Snijd maar eens wat blokjes uit een rauwe aardappel. Gooi deze bij de kokende soep en het zetmeel in de aardappel doet de rest. Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en doet niets raars met de smaak van je soep.

Waarom is mijn spliterwtensoep niet romig? ›

Spliterwten absorberen veel water tijdens het koken, dus controleer de soep regelmatig en voeg indien nodig vloeistof toe . De erwten hoeven alleen gekookt te worden tot ze zacht zijn. Maar als je een gladdere, romigere textuur wilt, kook ze dan langer tot ze zacht worden en uit elkaar vallen.

Wordt soep dikker als ik hem 's nachts kook? ›

In dit stadium kunnen de effecten van de noedels die meer vocht opnemen en de resulterende toename in concentratie van gehydrateerde zetmeelmoleculen in de resterende vloeistof ervoor zorgen dat die vloeistof behoorlijk dik wordt. Uiteindelijk is wat ooit een soep was, nu een stoofpot.

Hoe maak je spliterwtensoep dikker? ›

Hoe je spliterwtensoep dikker maakt. De aardappel zou je spliterwtensoep perfect dik en romig moeten maken. Als de soep echter nog te dun is naar jouw smaak, kun je hem dikker maken met volle room (hoewel dit de smaak een beetje kan veranderen) of een maïzenapapje .

Wat is het verschil tussen erwtensoep en snert? ›

In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst. Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.

Hoeveel water bij 500 gram spliterwten? ›

Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.

Hoe voorkom je gasvorming in erwtensoep? ›

Door Ayurvedische kookmethoden toe te passen, spoelt en weekt u de erwten voor het koken en eet u ze in een uitgebalanceerde maaltijd. Zo voorkomt u dat erwtensoep gasvorming veroorzaakt.

Waarom buikpijn na erwtensoep? ›

Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.

Welke kruiden in de erwtensoep? ›

De pure smaak van selderij, ui, laurier en specerijen zoals nootmuskaat, foelie en peper, geeft jouw erwtensoep naar eigen recept die klassieke, Hollandse 'touch' waar iedereen zo dol op is.

Wat zit er in een erwtensoep pakket? ›

Inhoud: Wortel Knolselderij Prei Ui Bladselderij Laurierblad Zakje spliterwten (300g) (Aantal stuks van groenten kan per pakket variëren, afhankelijk van de grootte) Zelf toevoegen: 500g schouderkarbonade of 500g (magere) spekblokjes 1 (magere) rookworst 1,5l water Peper Bereidingswijze: 1.

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6331

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.